Förskolan Myran  

Förskolans verksamhet & rutiner

 

Verksamhetsbeskrivning

Förskolan Myran är en liten fristående förskola belägen i centrala Åmål, endast några minuters gångavstånd från centrum. Vi erbjuder 34 förskoleplatser uppdelat på två avdelningar: Granen 1-3 är och Tallen 3-5 år.

Förskolan är belägen på Malmgatan 6 i Åmål. Ett lugnt område i anslutning till Sveaparken, där vi möter naturen i form av grönområde med buskar, träd, berg och lekpark. 

På förskolan arbetar 7 personal och välkända vikarier hoppar in vid behov. Det är en liten förskola där alla barn och personal lär känna varandra. Förskolan drivs i form av ett personalkooperativ och har en egen huvudman. En fristående förskola har samma kvalitetskrav på sig som en kommunal förskola och vi arbetar utifrån läroplan och skollag. 

Förskolan Myran har varit verksam sedan år 2008. Lokalerna har de senaste åren renoverats och är anpassade efter barnets lust att leka, utforska, upptäcka, samspela och lära. 

 

 Förskolan består av två avdelningar:

 Granen, med barn i åldern 1-3 år. 

 Tallen, med barn i ålder 3-5 år. 

 

 Antal förskoleplatser

 Vi erbjuder 34 förskoleplatser fördelat på våra två avdelningar. 

 

 Öppettider:

Våra öppettider är 6:30-18:30. Vi har gemensam öppning och stängning på avdelning Granen. Avdelning Tallen är öppen från 7:45-16:00. Ansökan om dispens på öppettider ansöks hos rektor.

 

 Måltider:

 Frukost 8:00-8:30

 Lunch: 11:30-12:30

 Mellanmål 14:30-15:00

 

Kost:

Frukost och mellanmål tillreds på förskolan. Lunchen tillagas av resturang Presseriet som levererar maten till förskolan dagligen. Vi erbjuder även fruktstunder under dagen mellan förskolans måltider.

Vi anpassar kosten efter barnets behov. Vi serverar även specialkost vid behov. 

 

Inskolning:

Vad är inskolning? Alla nya barn som börjar på förskolan Myran har rätt till minst två veckors inskolning. Du och ditt barn deltar i förskolans verksamhet tillsammans för att barnet ska skapa en trygghetskänsla till personal, andra barn och förskolans miljö. Vi lägger stor vikt vid att barnen ska känna anknytning till personalen samt känna sig trygga i vår förskolemiljö. Du som vårdnadshavare får även tillfälle att ställa frågor och få all nödvändig information. Vi lägger även stor vikt vid att det ska kännas tryggt och bra för dig som vårdnadshavare att lämna ditt barn. 

Första inskolningsveckan: måndag-fredag 9:30-11:00. Vårdnadshavare närvarar i verksamheten dessa dagar. 

Andra inskolningsveckan: måndag-fredag 9:30-12:00/14:00. Om barnet känner sig tryggt kan vårdnadshavaren börja lämna barnet på förskolan denna veckan. Vårdnadshavaren ska hålla sig i närheten eller vara anträffbar under denna veckan. 

Vid behov anpassar vi inskolningstider utifrån barnets behov eller takt att bygga trygghet. Detta görs i dialog med vårdnadshavare. 

 

 Övrig information: 

* Vi bjuder in vårdnadshavarna till pysselkväll, sommarfest, föräldramöte, utvecklingssamtal och inskolningssamtal. Ytterliggare samtal bokas efter önskemål. Vi använder förskoleappen Tyra. Vi vill att våra vårdnadshavare ska ha inflytande i verksamheten och tar gärna emot tankar, funderingar, idéer och förslag.  

* Vi har Öppet Hus varje år runt Mars/April. Informtion delges allmänheten i tid. 

* På förskolan arbetar 7 personal, samt välkända vikarier. Vi har personal som kan kommunicera med er på svenska, engelska och arabiska. Vi tar in tolk vid behov för andra språk. 

 * Förskolan har sommarledigt under vecka 29-31. De vårdnadshavare som är i behov av barnomsorg under sommarledigheten erbjuds detta genom att meddela rektor. 

* Barn vars vårdnadshavare är arbetssökande eller föräldralediga är välkomna till förskolan, tisdag-torsdag 9:00-14:00.

* Förskolan lokaler städas dagligen.

* Vi arbetar kontinuerligt med smittförebyggande arbete i verksamheten, samt kemikaliefri förskola. 

 

Förskolan rutiner i stort

Förskolan har gemensam öppning och stängning. Förskolan öppnar på avdelning Granen 6:30. Avdelning Tallen öppnar 7:45.

Frukost äts 8:00-8:30, lunch 11:30-12:30 och mellanmål 14:30-15:00.

Avdelningarna har samling varje dag. En lärorik stund där vi tillsammans samspelar, utforskar, reflekterar och lär tillsammans.

Utevistelsen sker för de äldra barnen i Sveaparken, där vi utforskar och upptäcker naturen varje dag. Sveaparken är ett fint grönområde med tillgång till lekplats, berg, buskar och träd. Vi gör även utflykter minst en gång varje vecka till något av våra närområden (lekpark, skog, fotbollsplan etc). Vi erbjuder även en inhängnad utemiljö för de yngsta barnen där vi vistas när vi inte är på utflykt. Där möter barnen lek, lärande och utforskande i form av motorikbana, rutchkana, vattenlek, sandlåda, cyklar, sagor, dans, musik, såpbubblor, pennor, lekhus, kontruktion, bilbana etc. 

Eftersom vi arbetar med nedstressad förskola delar vi ofta barngrupperna i mindre grupper. Under fliken Utomhuslek på förskolan kan ni ta del av vår utomhusmiljö och utflykter.

När barnen vill spenderar vi tid på våra små pedagogiska utegårdar, där barnen kan möta naturkunskap, matematik, experimentera, skapa, konstruera etc. Vi är ute i alla väder!

 

Den pedagogiska inomhusmiljön:

För oss är det viktigt att barnen ska erbjudas det olika lärandet som står i Läroplanen för förskolan. Vi lägger därför stor vikt vid att erbjuda barnen så många olika lärmiljöer som möjligt som stimulerar och öppnar upp för utforskande, lek och kreativitet. Vi arbetar med en föränderlig miljö på förskolan där miljön anpassas efter barnens intressen och behov. Under fliken Lokaler och lärmiljö kan ni ta del av vår lärmiljö.

Allt som finns på förskolan är i barnens höjd eller anpassat för att lätt synas för att ge barnen inflytande. Varje avdelning har en Ateljé där barnen får skapa fritt med olika material. Vi arbetar med lärandet över hela dagen.

Förskolan Myran arbetar med Nedstressad förskola, Tandboxen, Giftfri förskola, Backa barnet, förskoleappen Tyra, samarbete med hemmet, inbjudande lärmiljöer, fokus på utevistelse och utflykter, högläsning en gång i veckan från Allas Barnbarn, samt så har vi ett nära samarbete med vår specialpedagog Pia Nyrén. 

 

Vid frågor och funderingar är Du välkommen att höra av Dig!